Schuimbeton

Wat is schuimbeton

Schuimbeton of cellenbeton is een verpompbaar, goed vloeibaar beton, samengesteld uit mortel en luchtbellen. De luchtige structuur is te danken aan een geïnjecteerd schuim, zodat een stabiele structuur wordt verkregen. Het schuim wordt op de werf in speciaal daarvoor geconstrueerde pompen in de basismortel gebracht.

Mechanische en thermische eigenschappen

Door intensieve menging met lucht heeft schuimbeton unieke eigenschappen:

  • Thermische isolatie: de lucht is verdeeld in een gesloten celstructuur en zorgt zo voor een uitstekenede thermische isolatie

  • Licht gewicht: vanaf 400 kg/m³

  • Drukvast: dankzij het gebruik van mortel, heeft cellenbeton een goede drukvastheid. De hoeveelheid cement per m³ bedraagt minimaal 300kg.

Cellenbeton is vloeibaar en past zich aan alle vormen aan. De Hoeveelheid water is beperkt (+/- 200 liter/m³).Dankzij het gebruik van cement en zand heeft cellenbeton een grote brandweerstand en treedt er geen rotting op.

Toepassingsgebieden

Cellenbeton is goed verpompbaar.
Door de hoge vloeibaarheid (door de combinatie water en lucht) is het product ter plaatste verpompbaar en zeer goed af te werken als:

  • Uitvulling onder vloeren

  • Hellingsbeton op platte daken, door ons in helling gezet

  • Opvulling van verloren ruimtes zoals vervallen rioleringen, ongebruikte olietanks, .

Verwerking

De werkoppervlakte is ontstoft en ontdaan van stagnerend water. Gaten en openingen moeten voldoende gedicht of afgekist zijn. Zoals elk product op basis van cement en water is schuimbeton gevoelig aan vorst en neerslag. Indien de weeromstandigheden ongunstig zijn, is de plaatsing verboden. Indien onderliggende bouwonderdelen kunnen beschadigd worden door doorsijpelend water, moeten gepaste maatregelen getroffen worden.